Μενού Κλείσιμο

Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν στις τράπεζες

Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν στις τράπεζες τα δάνεια που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο, δίνει εισαγγελική πρόταση που «κατακεραυνώνει» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν ενημερώνουν επαρκώς για τους κινδύνους που περικλείει η δανειακή τους σύμβαση.

Επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Με το σκεπτικό αυτό, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προτείνει στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να γίνει δεκτή η αναίρεση δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη η οποία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήρια για το δάνειο που είχε πάρει πριν από 11 χρόνια σε ελβετικά φράγκα, χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι στη συνέχεια με τις αλλαγές στις ισοτιμίες των νομισμάτων θα εκτοξευόταν, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να το αποπληρώσει.

Μετά από προτροπή μάλιστα των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, η προσφεύγουσα είχε λάβει το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) το οποίο το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου ανήλθε στα … 239.041 ευρώ.

Η ενάγουσα ζητεί να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και β) να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, η τράπεζα πρέπει να εκθέτει τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που περικλείει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και τούτο διότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πράγματι την ευκαιρία και τη δυνατότητα να λάβει γνώση όλων των ρητρών της σύμβασης.

Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα δάνεια που έχουν ληφθεί σε ελβετικό φράγκο, τα οποία στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Μία θετική για τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που αφορά η απόφαση του Αρείου Πάγου, θα τους επιτρέψει να καταφέρουν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, σε λογικό χρονικό ορίζοντα.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.