Μενού Κλείσιμο

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο εθελοντής

Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τον ή τις γνώσεις τον για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Όσο όμως και να επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός. Η διαφορά ανάμεσα στον εκπαιδευμένο εθελοντή και στην παλιά έννοια της φιλανθρωπίας είναι ότι ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα που έχούν δυσκολίες, τα άτομα που προσφέρει εθελοντική εργασία όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει. Η διαφορά είναι ότι τα βλέπει ισότιμα. Δεν Θεωρεί τον εαυτό τον ανώτερο, ότι ξέρει περισσότερα, ότι είναι ο «καλύτερος».

Το προφίλ του εθελοντή

-Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος.

-Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα τον για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που Θα τον ζητηθεί.

-Να μπορεί έπειτα από κατάλληλη εκπαίδεύση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί -να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμά και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους.

Ο φορέας στον οποίο ο εθελοντής προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τον πρέπει να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τον εθελοντή:

-να έχει συγκεκριμένο καθήκον με αρχή και τέλος

-να έχει το καθήκον του μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης

-να έχει τη δυνατότητα να φύγει από το πρόγραμμα όποτε Θέλει

-να αισθάνεται ασφαλής, σίγουρος και κυρίως οικεία.

Εθελοντισμδς και ο ρόλος του.

-Ο εθελοντισμός έχει σημαντικό ρόλο, τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι η βάση για τη δράση

Των μη κυβερνητικών οργανώσεων

Των επαγγελματικών οργανώσεων

Των συνδικαλιστικών σωματείων έως και των αποκεντρωμένων κυβερνητικών υπηρεσιών

Ο εθελοντισμός έχει διαφορετικές μορφές και σημασία. Είναι επηρεασμένος από την ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία, και την κουλτούρα κάθε περιοχής. Ότι Θεωρείται εθελοντισμός σε μια χώρα μπορεί να θεωρείται καθεστώς δουλείας για άλλες χώρες.

‘Ετσι ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι που κάνουμε για τους άλλους. Η αλληλεγγύη και το φωτισμένο προσωπικά συμφέρον συνυπάρχουν στο μυαλό των ανθρώπων όταν αφιερώνουν χρόνο. Η εθελοντική δραστηριότητα βασίζεται στην αμοιβαιότητα, στην πεποίθηση ότι οι εθελοντικές δραστηριότητες κάποιον Θα αναγνωριστούν από την κοινότητα. Η Θέληση για εθελοντισμό είναι μια έκφραση κοινωνικών σχέσεων με την οποία οι άνθρωποι επιδιώκούν τα προς το ζην τούς και λύνούν τα αναπτυξιακά τους προβλήματα. Σήμερα όμως αναπτύσσεται κάτω από την πίεση που ασκεί η παγκοσμιοποίηση. Στις βόρειες χώρες αρχίζει να φθίνει εξαιτίας της μειωμένης θρησκευτικότητας, της καταστροφής των παραδοσιακών κοινωνιών, και του ατομικισμού.

4 διαφορετικοί τύποι δραστηριότητας εντάσσονται στο πλαίσιο τον εθελοντισμού

  1. αμοιβαία βοήθεια ή αυτοβοήθεια
  2. φιλανθρωπία ή βοήθεια στους άλλους
  3. συμμετοχή ή πολιτική ενεργοποίηση
  4. ακτιβισμός.

Οι δύο πρώτες μορφές εθελοντισμού δεν αποτελούν αντικείμενο αυτής της εισήγησης.

Η πολιτική ενεργοποίηση αναφέρεται στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα άτομα στο χώρο της διακυβέρνησης από την αντιπροσώπευσή τούς σε συμβουλευτικά όργανα της εξουσίας, ως την ενεργό συμμετοχή τους στην ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων

 

Στοίχημα

Αυτό είναι και το στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει το εθελοντικό κίνημα στη χώρα μας προκειμένου να μεγαλώσει και να προσφέρει όσα μπορεί στην τοπικη κοινωνία. Δηλαδή:

  1. Να πείσει τον πολίτη άτι αυτός είναι το μόνο σημειο αναφοράς
  2. Να αναδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεων και των καταδιώξεων
  3. Να καταπολεμήσει την πεποίθηση ότι όλα τα σημαντικά γεγονότα γίνονται έξω, πάνω και πέρα από εμάς.

Με τον τρόπο αυτόν Θα περιοριστούν οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή νοοτροπία των πολιτών, όπως το κλίμα του ατομικισμού, τις αδιαφορίες για τα κοινά, της εσωστρέφειας στο μικρά οικογενειακά πυρήνα.

Οι εθελοντικές οργανώσεις σήμερα, είναι ανάγκη να παίξουν σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας τις εξελίξεις και ωθώντας σε αλλαγές. Έχουν ίσως για πρώτη φορά σημαντική και αναντικατάστατη λειτουργία μέσα στις δημοκρατικές κοινωνίες αυτή τον εκφραστή της συλλογικής συνείδησης απέναντι στην τυχόν αυθαιρεσία τον κράτούς ή των μονοσήμαντων επιδιώξεων των μηχανισμών της αγοράς. Μπορούν να επιτελέσουν παράλληλα επιβεβαίωση

της δυνατότητας που έχουν οι πολίτες να αλλάξουν τη ζωή τους δρώντας από κοινού, για την επιδίωξη κοινά αποδεκτών στόχων, σε οποιοδήποτε χώρο ή επίπεδο.

ΠΩΣ

Με δημιουργία προϋποθέσεων Θεμάτων ενδιαφέροντος τον πολίτη

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.