Μενού Κλείσιμο

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Ο δεκάλογος για τη μαμά και τον μπαμπά

Αυτοί είναι δέκα κονόνεs για τη μείωση τηs μόλυνσηs και πρέπει να τηρούνται με ιδιαiτερη προσοχή, κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες ή παιδιά που παρουσιάζουν συχνά λοιμώξεις του αναπνευστικού.

1. Φορέστε στα παιδιά σας ρούχα από φυσικές ίνες.

2. Ταΐστε τα με τροφές βιολογικής καλλιέργειας, όσο το δυνατόν πιο φρέσκες, της εποχής και χωρίς συντηρητικά, και μαγειρέψτε τις στον ατμό, στο φούρνο, βραστές. Αποφύγετε τα ψητά του γκριλ και τα τηγανιτά.

3. Μειώστε στο ελάχιστο δυνατά τα ηροϊόντα για την προσωπική του υγιεινή (αλλά να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο κάθε βράδυ γιο να το βοηθάτε να χαλαρώσει και να καθαρίσετε το δέρμα του από σκόνες και ρυπαντικές ουσίες). Επιλέξτε τα πιο φυσικά απορρυπαντικά που υπάρχουν στο εμπόριο για την καθαριότητα του σπιτιού και τοποθετήστε τα σε σημείο όπου δεν πλησιάζουν τα παιδιά. Ελαπώστε τη χρήση εντομοκτόνων και αποθητιών για το σκόρο στις ντουλάπες και στα ασπρόρουχα του σπιτιού.

4. Επιλέξτε έναν ειδικευμένο παιδίατρο στην ομοιοπαθητική ή σοε εναλλακτικές Θεραπείες.

5. Μην καπνίζετε και μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει μέσο στο σπίτι. Αερίζετε συχνά τους χωρους του σπιτιού.

6. Ελαττώστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, αγοράστε εκείνες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια (κατηγορία Α) και μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να πλησιάζει σ’ αυτές όταν λειτουργούν. Εγκαταστήστε ένα διαχωριστή, καλύψτε και ανακατσσκενάστε τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν πρίζες κοντά στο κρεβάτι του.

7. Εμπιστευτείτε τη βιοαρχιτεκτονική και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, την επίπλωση και τον οικιακό εξοπλισμό. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο εκτυπωτές, κόλλες, διαλύτες και άλλα τοξικά προϊόντα.

8. Κάντε περιπάτους κάθε μέρα με το παιδί σας, αλλά πάντα τις ώρες που έχει λιγότερη κίνηση. Αποφύγετε τούς χώρους που κλιματιζονται (όπως τα εμπορικά κέντρο) και τις πηγές διαρκούs μόλυνσης (όπως αυτοκινητόδρομους, εργοστάσια, ηλεκτρικούς αναμεταδότες και πυλώνες).

9. Προστατέψτε το παιδί από την έκθεση στις ηλιακές ακτίνες και σε δυνατούς θορύβους. Διδάξτε το από μικρά να αναπνέει με τη μύτη.

10. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας, ή επιλέξτε ένα αυτοκίνητο που μολύνει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον: μην ξεχνάτε ότι ο καθένας μας συμβάλλει στην αύξηση ή τη μείωση τηs μόλυνσηs. Για τον ίδιο λόγο, καταναιλώστε λιγότερο, αποφύγετε τη σπατάλη αντικειμένων και ενέργειας, ανακυκλώστε ό,τι μπορείτε, διαχωρίστε τα οικιακά απορρίμματα, αγοράστε οικολογικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα.

Διδάξτε όλα τα παραπάνω στο παιδί σαό από τα πρώτα χρόνια πιό ζωής του,

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.