Ο χώρος εργασίας είναι ταυτισμένος στο μυαλό όλων μας με την παραγωγικότητα και το χρήμα. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή εργαζόμαστε όλη την ημέρα για να πιάσουμε αυτούς τους στόχους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούμε εις βάρος του περιβάλλοντος! Ίσα ίσα που στην πραγματικότητα, οι “πράσινες” συνήθειες στην εργασία βοηθούν την απόδοση της εργασίας και την οδηγούν σε αύξηση!

Μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο “πράσινο” μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα για τις επιχειρήσεις. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2012 ανακάλυψε ότι τα νοσοκομεία που μείωσαν την παραγωγή αποβλήτων και την κατανάλωση ενέργειας, μπορούν δυνητικά να εξοικονομήσουν έως και 15 εκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία. Μια άλλη μελέτη πανεπιστημίου του Παρισιού-Dauphine και του UCLA την ίδια χρονιά λέει ότι οι εργαζόμενοι σε φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες προσφέρουν κατά 16% μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο προσωπικό! Πώς θα αποκτήσετε αυτά τα οφέλη κι εσείς;

Αυτές είναι οι 4 “πράσινες” συνήθειες στην εργασία για καλύτερη απόδοση:

1. Δουλέψτε digital – Μειώστε το χαρτί

Πολλές εταιρείες αρχίζουν να καταργούν την ανάγκη για έγγραφα και εκτυπώσεις ή συναλλαγές με βάση το χαρτί, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για cloud επικοινωνία. Αυτό καθιστά τα ράφια πιο ανάλαφρα, εξοικονομώντας από την κατανάλωση χαρτιού, ενώ παράλληλα προλαμβάνει από τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικές πληροφορίες. Ευτυχώς η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον τόσο προηγμένη, που καλύπτει όλες τις συναλλαγές ή ανάγκες επικοινωνίας με τέτοιο τρόπο ώστε οι πατροπαράδοτοι (και πολυδάπανοι) μέθοδοι που επιβαρύνουν το περιβάλλον να μοιάζουν περιττοί.

2. LED LED LED

Χρησιμοποιήστε λάμπες LED στους χώρους του γραφείου ή ευρύτερα στον επαγγελματικό σας χώρο, καθώς καταναλώνουν έως και 30 φορές λιγότερη ενέργεια από ό, τι οι κοινές λάμπες. Πέρα από αυτό όμως, διαρκούν και 25 φορές περισσότερο από τους κλασικούς λαμπτήρες, γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό κέρδος για την επιχείρησή σας. Αν και το κόστος τους είναι λίγο μεγαλύτερο, εν τούτοις αποτελούν μακροπρόθεσμη επένδυση, ειδικά αν έχετε ένα γραφείο 24/7. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 εάν χρησιμοποιούνται φώτα LED σε όλη τη χώρα. Και φυσικά η όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος είναι βάλσαμο για το περιβάλλον!

3. “Πράσινη” επίπλωση

Διακόσμηση… φιλική προς το περιβάλλον! Παρόλο που η ιδέα της αγοράς επίπλων από δεύτερο χέρι μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, η αγορά και ο εξοπλισμός γραφείου με έπιπλα από δεύτερο χέρι μπορεί εύκολα να μειώσει κατά πολύ το κόστος των επίπλων και ακόμη περισσότερο να μειώσει τα απόβλητα στους χώρους όπου επανποτίθενται για καταστροφή. Κατά τον ίδιο τρόπο, όσοι θέλουν να αγοράσουν νέα έπιπλα πρέπει να επενδύσουν σε έπιπλα από “πράσινα” υλικά, καθώς τείνουν να διαρκούν περισσότερο ακόμα και αν κοστίζουν λίγο περισσότερο.

4. Εργασία… από απόσταση!

Η εργασία εξ αποστάσεως μπορεί επίσης να θεωρηθεί “πράσινη” σε όσες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί! Το να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, ειδικά με τη σύγχρονη μορφή του ψηφιακού κόσμου, μπορεί να μειώσει πραγματικά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα που συνεπάγεται η λειτουργία εγκαταστάσεων μιας εταιρίας, ή ακόμη και η μετακίνηση που απαιτείται καθημερινά από τους εργαζόμενους προς αυτή.

ΥΓ: Η υγιεινή διατροφή και η προσθήκη μερικών φυτών κλειστού χώρου είναι μερικά ακόμα μερικές “πράσινες” συνήθειες στην εργασία για να διαμορφώσετε το ιδανικό περιβάλλον εργασίας!