Μενού Κλείσιμο

“Πράσινες συνήθειες” για μικρούς οικολόγους!

Κάποιες, μικρές ή μεγάλες, συνήθειες στην καθημερινότητα των παιδιών μπορούν να τα φέρουν πιο κοντά στη φύση, να αγαπήσουν το περιβάλλον και να τα δραστηριοποιήσουν οικολογικά. Έτσι, όχι μόνο θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε παιδιά με οικολογική συνείδηση, αλλά παράλληλα τα ίδια θα διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε οικολογικές δραστηριότητες, εντός ή εκτός σπιτιού.

Οικολόγος θα πει να αγαπάς, να σέβεσαι και να φροντίζεις το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις. Για να μπορείς να ζεις! Όσο πιο νωρίς “εκπαιδεύσετε” το παιδί σας να αποκτήσει οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά, τόσο πιο ευσυνείδητος και υπεύθυνος πολίτης θα γίνει μελλοντικά. Μιλήστε στα παιδιά σας με απλά λόγια για τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μας, την καταστροφή της χλωρίδας, την εξαφάνιση των ζώων, τις αλλαγές στο κλίμα και δώστε τους την ευκαιρία από μικρή ηλικία, μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες και συμπεριφορές, να φροντίσουν για έναν πιο υγιή, ασφαλή και όμορφο πλανήτη.

Ανακύκλωση

Μια λέξη που ακούγεται όλο και συχνότερα στα αυτιά μικρών και μεγάλων, μια δραστηριότητα που σχεδόν απαιτείται να υιοθετήσουμε όλοι στη συμπεριφορά μας. Το να μάθουν τα παιδιά να ανακυκλώνουν, από μικρή κιόλας ηλικία, είναι πραγματικά κάτι πολύ εύκολο. Αφού τους εξηγήσετε τι είναι η ανακύκλωση (άχρηστα υλικά που δε χρησιμοποιούμε πια και σκουπίδια μετατρέπονται με κάποιες μεθόδους σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες και χρησιμοποιούνται ξανά) και πόσο σημαντική είναι η αξία της για την προστασία του περιβάλλοντος, πείτε τους ποια είναι τα υλικά εκείνα που μπορούν να ανακυκλώνουν στο σπίτι. Αγοράστε ένα χρωματιστό πλαστικό κάδο και προτρέψτε τα να ρίχνουν μέσα τα ανακυκλώσιμα υλικά: χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό, ώστε να τα μεταφέρετε μετά στον μπλε κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς σας. Επίσης, συμβουλεύστε τα να αποθηκεύουν τις μπαταρίες που τελειώνουν από τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια, ώστε να τις ανακυκλώνουν και αυτές μετά στα ειδικά καταστήματα. Τα παιδιά θα νιώσουν υπεύθυνα και περήφανα που βάζουν το δικό τους λιθαράκι, για να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Πράσινη ψυχαγωγία

Βλέποντας ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και ταινίες σε dvd, αλλά και διαβάζοντας παιδικά βιβλία για το περιβάλλον, τα φυσικά φαινόμενα και την οικολογία τα παιδιά θα γνωρίσουν τη φύση, τα ζώα και τα φυτά, τη ζωή στη θάλασσα και στο δάσος. Οι εικόνες και οι ηχοί θα ταξιδέψουν τα παιδιά στον υπέροχο αυτό κόσμο, θα γνωρίσουν το οικοσύστημα και θα αγαπήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Θα παραδειγματιστούν από σούπερ ήρωες που σώζουν απειλούμενα ζώα και φυτά και θα νιώσουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε περιπετειώδεις ιστορίες.

Κάμπινγκ & εξορμήσεις στη φύση

Ξεχάστε τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις διακοπές σε μέρη, όπου όλα είναι έτοιμα στο πιάτο σας… Εφόσον ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός σας γιατρός το επιτρέπει, οργανώστε διακοπές σε κάμπινγκ. Τίποτα δεν ενδείκνυται περισσότερο για να βρεθούν τα παιδιά κοντά τη φύση, να ζήσουν λίγες μέρες σε αυτήν, να νιώσουν την ομορφιά της. Οι ήχοι, τα αρώματα, η συντροφιά των ζώων θα γίνουν για λίγο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και έτσι θα εκτιμήσουν την ομορφιά και την αξία όλων όσων αποτελούν κομμάτι του οικοσυστήματος.

Οργανώνετε τακτικά αποδράσεις στην εξοχή, στο κοντινότερο βουνό ή στη θάλασσα και μαζί με φίλους δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να περπατήσουν, να τρέξουν, να παίξουν και να χαρούν. Όχι μόνο θα χαλαρώσουν και θα ξεφύγουν από την καθημερινότητα, αλλά εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον, θα δουν πως η φύση και όσα αποτελούν κομμάτι της είναι το σπίτι τους, ένα “φιλόξενο” καταφύγιο για εκείνα.

Μικροί κηπουροί

Η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να έρθουν κοντά, να αγαπήσουν, να μάθουν και να σεβαστούν το περιβάλλον και τη φύση. Δώστε τους την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους κηπάκι στο σπίτι με λουλούδια και σπόρους, που θα φυτέψουν και θα φροντίζουν τα ίδια. Αν η αυλή του σπιτιού σας δε δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό χώρο για να δημιουργήσουν το δικό τους κήπο, μεταφέρετε την κηπουρική στο μπαλκόνι σας χρησιμοποιώντας γλάστρες. Η κηπουρική κάνει τα παιδιά να νιώθουν περήφανα, όταν βλέπουν να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει κάτι που τα ίδια έχουν φυτέψει και τα κάνει να αισθάνονται, ότι βοηθούν και αυτά με τον τρόπο τους το περιβάλλον. Χρησιμοποιήστε για αρχή τα κεσεδάκια των γιαουρτιών. Τοποθετήσετε λίγο βρεγμένο βαμβάκι και βάλτε πολλούς καρπούς που θα μεγαλώσουν γρήγορα. Οι φακές και τα φασόλια είναι η πιο παραδοσιακή συνταγή. Στην πορεία οι μικροί κηπουροί μπορούν να φυτέψουν σε μικρές γλάστρες και μια σειρά από λουλούδια εποχής. Η καθημερινή φροντίδα για το πότισμα, το χώμα και η προσμονή για το λουλούδι που θα δημιουργηθεί, θα γεμίσουν χαρά το μικρό σας κηπουρό.

Ανακύκλωση παιχνιδιών & αντικείμενων

Αν το παιδί σας έχει κάποια αντικείμενα ή παιχνίδια που δε χρειάζεται πια ή τα έχει βαρεθεί, προτρέψτε το να σκεφτεί ιδέες για το πως θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Για να το βοηθήσετε, μπορείτε να βρείτε μαζί στο internet ή σε βιβλία δραστηριοτήτων ιδέες και προτάσεις, όπου τίποτε δεν πάει χαμένο. Χρησιμοποιώντας τα κουτιά από τα αγαπημένα του μπισκότα και τα δημητριακά, αλλά και άλλες συσκευασίες, μπορεί να δημιουργήσει ευφάνταστα κολάζ για να διακοσμήσει το δωμάτιο του. Πλένοντας τις κονσέρβες τροφίμων μπορεί να φτιάξει μοναδικές μολυβοθήκες, με παλιές κάλτσες να δημιουργήσει κούκλες για το κουκλοθέατρό του, να μετατρέψει ένα παλιό κουκλόσπιτο σε μικρή βιβλιοθήκη, ενώ το μικρό φορτηγάκι μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμεύσει ως διακοσμητική γλαστρούλα για το αγαπημένο του λουλούδι.

Χρήσιμες διευθύνσεις για ό,τι δε χρειάζεστε πια!

www.xariseto.gr: Εδώ μπορείτε να ζητήσετε ή να χαρίσετε ό,τι δε χρησιμοποιείτε πλέον και είναι ακόμα σε καλή κατάσταση για να πάει στα σκουπίδια.

www.freecycle.org: Το Freecycle(c) Αθήνας λειτουργεί εθελοντικά για να προσφέρουμε ή για να ζητούμε πράγματα δωρεάν, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές, όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Εγγράφεστε, στέλνετε μήνυμα, σας απαντούν οι ενδιαφερόμενοι, δίνετε ραντεβού και δίνετε ή παίρνετε αντικείμενα.
http://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/

Ο πράσινος γάτος: Φέρτε ό,τι δε χρειάζεστε και δώστε την ευκαιρία σε κάποιον άλλο να το αποκτήσει σε πολύ χαμηλή τιμή. Το πλεόνασμα σε ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, μικροαντικείμενα, κ.ά. διατίθεται αφιλοκερδώς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Ιπποκράτους 142, Αθήνα. Τηλ.: 6979 178.257

Ο Σκόρος: Ένα παζάρι αλληλέγγυο, αλληλοχαριστικό και αντικαταναλωτικό που απευθύνεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Ένα πάρε – δώσε πραγμάτων, αλλά και ένα σημείο συνάντησης κι ανταλλαγής γνώσεων /εμπειριών / πρακτικών.
Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσσού, Αθήνα. Τηλ.: 6981 076.913

Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.): Εκτός των άλλων, συγκεντρώνει ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη και τα μοιράζει σε όσους προσέρχονται ή φιλοξενούνται στους χώρους του, καθώς και σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα.
Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35, Αθήνα. Τηλ.: 210 52.46.516, 210 52.39.465

Τα παιδιά του δρόμου: “Τα Παιδιά του Δρόμου” είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί και “χρηματοδοτεί” φτωχά παιδιά και άπορες οικογένειες απ’ όλο τον κόσμο. Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές. Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κ.λπ.) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη.
Αρίστωνος 6 – 8 & γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165, Μεταξουργείο, Κολωνός. Τηλ.: 210 52.39.402, 210 52.21.149

Παρέα με τα ζώα

Τα παιδιά από μικρή ηλικία, μωρά σχεδόν, μπορούν να αναπτύξουν μια πολύ βαθιά σχέση και αγάπη με τα ζώα. Η σχέση αυτή θα τους δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουν πως κάθε ζωάκι έχει ανάγκη από προστασία και ένα ασφαλές περιβάλλον να ζει. Πάρτε, λοιπόν, στο σπίτι σας, ένα κατοικίδιο. Ρωτήστε το παιδί σας, τι ζωάκι θα ήθελε να έχει και ενημερώστε το για όλα όσα αφορούν τη φροντίδα του. Εξηγήστε του, ότι τα κατοικίδια δεν είναι παιχνιδάκια για να τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε, αλλά θέλουν φροντίδα και κατάλληλη μεταχείριση.

Είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε στο παιδί μας γενικότερα για τα ζώα του πλανήτη που απειλούνται με εξαφάνιση, τις αιτίες αυτής της δυσάρεστης κατάστασης και με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε κάποια από αυτά. Μπορείτε μάλιστα να οργανώσετε μια εκδρομή και να επισκεφτείτε το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αρκτούρου, που βρίσκεται στη Φλώρινα, για να δουν από κοντά πρώην αιχμάλωτες αρκούδες στο Καταφύφιο της Αρκούδας, αλλά και λύκους στο Καταφύγιο του Λύκου. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, που βρίσκεται στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας και να δουν που και πώς περιθάλπονται αυτά τα ζώα της θάλασσας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν!

Επιπλέον, το παιδί μπορεί με κάποια συνδρομή να συνεισφέρει στο πρόγραμμα προστασίας κάποιας περιβαλλοντικής οργάνωσης για ζώα που κινδυνεύουν ή απειλούνται. Θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει κάποιο ζωάκι και με τη μικρή αυτή οικονομική συνεισφορά να αναλάβει τη διατροφή και την περίθαλψή του. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από πολλές οικολογικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων, όπως το WWF, ο Αρχέλων, ο Αρκτούρος, η Καλλιστώ, η Μom, κ.ά.

Μέλος σε περιβαλλοντικές οργανώσεις

Δώστε του την ευκαιρία να γίνει μέλος σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση. Με το χαρτζιλίκι του μπορεί να εγγραφεί και να υποστηρίξει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα της οργάνωσης. Έτσι, θα ενημερώνεται συχνά για τους κινδύνους και τα προβλήματα του οικοσυστήματος και παράλληλα θα νιώσει περήφανο που ανήκει σε μια τέτοια ομάδα. Μέσα από εκδηλώσεις μπορεί μάλιστα να γνωρίσει και άλλα παιδιά, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εκείνο.

Γράψτε το στους προσκόπους! Οι προσκοπικές ομάδες εκπαιδεύονται μαθαίνοντας για το οικοσύστημα και το περιβάλλον, οργανώνουν αποδράσεις στη φύση και ομιλίες, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον. Το παιδί θα γνωρίσει την αξία τού να αποτελεί μέρος μιας ομάδας και να συνεργάζεται με άλλους, ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, πολλοί δήμοι στα προγράμματα τους συμπεριλαμβάνουν εξορμήσεις και εκδρομές στη φύση, για να ξεφύγουν τα παιδιά από την καθημερινότητά τους. Πάρτε πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή.

Παράλληλα, συχνά οργανώνονται δραστηριότητες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, όπως δεντροφύτευση, εκστρατείες για να καθαριστούν οι παραλίες, κ.ά. Μη χάνετε λοιπόν την ευκαιρία, πάρτε το παιδί σας και… σώστε το περιβάλλον!

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.