Μια εμπορική πρακτική είναι αθέμιτη ,όταν εμποδίζει τον καταναλωτή να λάβει ,ελεύθερα, μία οικονομική απόφαση ,βασισμένος σε πλήρη πληροφόρηση (μόνο αληθή πληροφόρηση, όλη η πληροφόρηση που είναι απαραίτητη , χωρίς δυσανάλογη πίεση από τον έμπορο). Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται αυστηρά. Εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία και σε ηλεκτρονικές και μη ηλεκτρονικές αγορές καθώς και σε όλα τα είδη προϊόντων και υπηρεσιών. Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες πρακτικές που χαρακτηρίζονται αθέμιτες χωρίς να απαιτείται εξέταση κατά περίπτωση. Μια αθέμιτη εμπορική πρακτική μπορεί να είναι παραπλανητική, παράλειψη ή επιθετική.
Παραδείγματα παραπλανητικών πρακτικώνΌταν δίνονται εσφαλμένες πληροφορίες για:
Παραδείγματα παραπλανητικών πρακτικών εκ παραλείψεως
Παραδείγματα επιθετικών πρακτικών :
- Παρενόχληση: συνεχή τηλεφωνήματαΕξαναγκασμός: άσκηση σωματικής βίας ή υπερβολική επιρροή( εκμετάλλευση θέσης, εξουσίας, σε σχέση με τον καταναλωτή ώστε να του ασκηθεί πίεση ακόμη και χωρίς χρήση ή απειλή βίας με τρόπο που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα του καταναλωτή να λάβει ελεύθερα οικονομικές αποφάσεις.Δημιουργία εμποδίων στην άσκηση του δικαιώματος της υπαναχώρησης από σύμβαση που ολοκληρώθηκε ηλεκτρονικά.Εξαναγκασμός του καταναλωτή να πληρώσει διπλάσια τιμή από την κανονική ,γιατί ο καταναλωτής αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα κατάσταση.
Οι συμβάσεις των Ινστιτούτων Αδυνατίσματος και των Γυμναστηρίων μερικά χρόνια πριν ,αποτελούσαν παραδείγματα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταχρηστικών όρων. Μετά την ψήφιση νομοθεσίας η κατάσταση έχει διορθωθεί κατά πολύ. Ας μάθουμε, λοιπόν, τα δικαιώματα μας!