Μενού Κλείσιμο

O Πρ. ΙΝΚΑ Ρόδου – Δωδεκανήσου Γιώργος Ευγενικός στο 1st International Hellenic Gastronomy Conference “Greek Taste Beyond Borders”

«Θεωρώ τιμή το γεγονός ότι το «Greek Taste Beyond Borders» μας δίνει το βήμα ως Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για το πώς θα προστατευθούν από φαινόμενα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το original ελληνικό προϊόν από το ιμιτασιόν!»

Συνέντευξη στον Λάζο Μαντικό

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Ελλάδος και ταυτόχρονα Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Ρόδου ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γιώργος Ευγενικός μας μίλησε για το “1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας” και για το πώς η ελληνική γαστρονομία μέσω του “Greek Taste Beyond Borders” μπορεί να προσελκύσει γαστρονομικό τουρισμό!

 

 «Στο εξωτερικό υπάρχουν επιχειρήσεις κολοσσοί που εξαπατούν χιλιάδες καταναλωτές “βαπτίζοντας” τα προϊόντα τους «ελληνικά»!»

 Ο ίδιος είναι υποστηρικτής της φιλοσοφίας ότι οι άνθρωποι έρχονται στη γη για να ζήσουν και να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και όχι τους εαυτούς τους κατά πρωτεύοντα λόγο! Το Ινστιτούτο Καταναλωτών έχει στόχο αυτήν τη φιλοσοφία και να βοηθήσει τους καταναλωτές ενημερωτικά, έτσι ώστε να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης και να τους κάνει να ζουν τις στιγμές τους με ασφάλεια ως προς τις αγορές. Επιπλέον, τονίζει ότι κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να έχει Ινστιτούτο Καταναλωτών και ο καλός επαγγελματίας δεν χρειάζεται να το φοβάται.

 

 Η μεγάλη καινούργια καμπάνια του «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018» & το «greektastebeyondborders.com» γιατί πιστεύετε είναι τόσο σημαντικά στο χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας;

 «Πιστεύω ότι η γαστρονομία και ο τουρισμός είναι δύο αλληλένδετα πράγματα που μαζί μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα μιας χώρας! Ο γαστρονομικός τουρισμός χρειάζεται έμπειρους ανθρώπους και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και σθένος. Η καμπάνια του “1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελληνικής Γαστρονομίας” & το «Greek Taste Beyond Borders» είναι η απόδειξη! Η ομάδα των ανθρώπων που το στελεχώνουν, καθώς και ο πρωτεργάτης Φίλιππος Κούτρας θα μπορέσουν με σοβαρότητα και μεθοδικότητα να το αναπτύξουν εκτός Ελλάδος και να οδηγήσουν την ελληνική γαστρονομία στην κορυφή!».

 «Η ομάδα των ανθρώπων που στελεχώνουν το «Greek Taste Beyond Borders» θα οδηγήσουν την ελληνική γαστρονομία στην κορυφή!» 

 

Ποιο είναι το παρόν και πώς πιστεύετε θα είναι το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας; Τι λείπει και τι θα έπρεπε να εξαλειφθεί;

 «Ενώ η γαστρονομία μας είναι η καλύτερη παγκοσμίως και αποτελεί τη βάση μιας υγιεινής διατροφής με τα υλικά που χρησιμοποιεί, μειονεκτεί στην προώθησή της στο εξωτερικό. Είναι σαν να έχεις ένα δυνατό και γρήγορο άλογο και να το έχεις εγκλωβισμένο σε μια κλειστή αποθήκη. Πρέπει να το αφήσεις να τρέξει! Το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας» θα δώσει το έναυσμα  για να «τρέξει» η ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό και να έρθει σε επαφή με ξένες κουλτούρες! Πρέπει να εξαλειφθούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική γαστρονομία στο μέλλον θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια γαστρονομία!»  

 

Η ελληνική γαστρονομία έχει σύνορα;

 «Η γαστρονομία δεν έχει σύνορα, πόσο μάλλον η ελληνική που συνδυάζει πολλά πράγματα και πάνω απ’ όλα κάνει καλό στην υγεία μας και εξασφαλίζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό μακροζωία»

  

«Το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας» θα δώσει το έναυσμα  για να «τρέξει» η ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό και να έρθει σε επαφή με ξένες κουλτούρες!»

 

 Θα λέγατε ότι έχετε κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα;

 «Το όνειρό μου είναι να μην υπάρξει στο μέλλον ούτε ένας καταναλωτής – τουρίστας που επισκέπτεται τη χώρα μας – και όχι μόνο – ανενημέρωτος, με αποτέλεσμα να πέφτει θύμα εξαπάτησης. Ξέρετε, αν εκμεταλλευτείς τον τουρίστα – καταναλωτή θα είναι η χειρότερη δυσφήμιση της επιχείρησης και συνάμα της ίδιας σου της χώρας.

 Όνειρό μου, λοιπόν, είναι το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) να μπορεί να ελέγχει την αγορά ακόμα πιο γρήγορα, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιστατικό εξαπάτησης στο μέλλον. Να το προλαμβάνουμε δηλαδή, πριν συμβεί. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία…»

 

«Η ελληνική γαστρονομία στο μέλλον θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια γαστρονομία!»  

 «Ξέρετε στο εξωτερικό υπάρχουν επιχειρήσεις κολοσσοί που εξαπατούν χιλιάδες καταναλωτές “βαπτίζοντας” τα προϊόντα τους «ελληνικά». Το «Greek yogurt» στο εξωτερικό για παράδειγμα κάνει θραύση, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τη δυνατή γεύση του ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Αυτά είναι που θέλουμε να εξαλείψουμε στο μέλλον η ομάδα μου και οι ενώσεις καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ανά τον κόσμο.

 Είναι τιμή μου που το «Greek Taste Beyond Borders» πιστεύει στη δράση μας, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί, και μας δίνει το βήμα να ενημερώσουμε τους καταναλωτές της ελληνικής γαστρονομίας που θα βρεθούν στο συνέδριο για το πώς θα προστατευθούν από φαινόμενα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το original ελληνικό προϊόν, όπως λάδι, τυρί και πολλά άλλα, που κάνει καλό στην υγεία μας και είναι πολύ καλύτερο και σε γεύση από τα ιμιτασιόν, που αντιθέτως είναι αμφιβόλου προελεύσεως!»

 

«Η συμβολή των διαφόρων Ελλήνων σεφ ανά τον κόσμο, καθώς και η εμπειρία του estiatoria.gr θα κάνουν το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας» με την επιτυχία που θα έχει να γίνει ένας θεσμός ετησίως!»

Κλείνοντας ο Γιώργος Ευγενικός δήλωσε ότι:

 «Πιστεύω στους ανθρώπους πάνω απ’ όλα και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο η συμβολή των διαφόρων Ελλήνων σεφ ανά τον κόσμο, καθώς και η εμπειρία των ιδρυτών του «estiatoria.gr», ώστε το «1ο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας» να γίνει ένας θεσμός ετησίως! Το επόμενο συνέδριο ευελπιστώ να γίνει στη Σουηδία και θα είμαι αρωγός κάθε προσπάθειας που σκοπό έχει την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό».

  

* Ο Γιώργος Ευγενικός είναι Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Ελλάδος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Ρόδου ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. Είναι μέλος του συμβουλίου του Επιμελητηρίου ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και έχει εταιρεία  (FMpromotion) που δραστηριοποιείται στην προώθηση του τουρισμού και την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Σκανδιναβία και μελλοντικά και στην Πολωνία, που είναι μια χώρα που αναπτύσσεται ραγδαία.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.