Μενού Κλείσιμο

To πακέτο «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές»: Εκσυγχρονισμός και επιβολή των δικαιωμάτων των καταναλωτών

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τους καταναλωτές παρείχε μέχρι τώρα πραγματικά οφέλη μέσω σημαντικών νομοθετικών πράξεων που διέπουν τα δικαιώματα των επιβατών, τα δικαιώματα των καταναλωτών, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τους αθέμιτους  όρους συμβάσεων, δίνοντας στους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό επίπεδο προστασίας και βεβαιότητας. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι αγορές μεταβάλλονται γρήγορα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγήθηκε στην προετοιμασία μιας «Νέας Συμφωνίας για τους καταναλωτές».

 

Οι προκλήσεις της καταναλωτικής πολιτικής παραμένουν. Οι πρόσφατες καταχρηστικές πρακτικές μεγάλης κλίμακας που επηρεάζουν τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως η ευρεία χρήση από τις τράπεζες αθέμιτων συμβατικών όρων σε συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ενιαία αγορά. Επίσης, πυροδότησαν  μια συζήτηση  σχετικά με το εάν η ΕΕ διαθέτει αρκετά ισχυρούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων προστασίας των καταναλωτών και την παροχή αποζημίωσης στους ζημιωθέντες καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Επιτροπή  διοργανώνει μέσα στο 2018, μια σειρά «διαλόγων καταναλωτών» στα κράτη μέλη της ΕΕ που στόχο έχουν να εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους και στους πολίτες τι κάνει η ΕΕ γι ‘αυτούς ως καταναλωτές και να ακούσουν τις απόψεις τους για το πώς η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανησυχίες τους.

Στην Ελλάδα ο Διάλογος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2018. Ο Διάλογος διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Η εκδήλωση, η οποία είναι δωρεάν θα  επικεντρωθεί στη Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές με κεντρική ομιλήτρια την κα  Blanca Rodriguez Galindo, (Επικεφαλής της μονάδας για το δίκαιο καταναλωτή  και το μάρκετινγκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών), και χαιρετισμό από τον κο Δημήτριο Αυλωνίτη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και τον κο Γεώργιο Μοσχόβη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το σχετικό πάνελ θα συντονίζεται από την κα Carina Töernblom, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις εκπροσώπων των οργανώσεων καταναλωτών, των επιχειρήσεων,  καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Πέμπτη, 13    Σεπτεμβρίου  2018  13:00- 16:00

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

Πειραιώς 211, Ταύρος

 

 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση, η οποία θα είναι στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά ενώ το σχετικό βίντεο θα κυκλοφορήσει στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Θα υπάρξει φωτογραφική κάλυψη.

Ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα σε μπουφέ, με δυνατότητα σύντομων συνεντεύξεων με τους ομιλητές, θα παρέχεται στις 14.15

Επειδή οι θέσεις  είναι περιορισμένες παρακαλούμε εγγραφείτε το συντομότερο δυνατό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Kanavos@efpolis.gr,  egkrimpa@efpolis.gr.gr ή τηλεφωνικά στο (+30) 213 1514254/437

 

 

 

Δημήτριος Αυλωνίτης

 

Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή

 

Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης

 

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.