Τα γραπτά μένουν
Το διαδίκτυο σου παρέχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσεις προσωπικά σου δεδομένα με όποιο τρόπο εσύ επιθυμείς.
Συνήθως σκέφτεσαι: «Αφού δεν είναι κάτι για το οποίο ντρέπομαι, ούτε κάτι που θέλω να κρύψω, γιατί όχι;»
Κι όμως, έχεις ποτέ σκεφτεί ότι όσα δημοσιεύεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν θέλεις ή δεν γνωρίζεις και με τρόπο ενοχλητικό ή προσβλητικό για εσένα; Όπως ότι κάποιος μπορεί να αναρτήσει φωτογραφίες σου σε ιστοσελίδες με τις οποίες είσαι ιδεολογικά αντίθετος/η ή να υποκλέψει δεδομένα σου για να σε εξαπατήσει ή ακόμα και να σου κάνει κακό…
Έχεις αναλογιστεί τι συνέπειες μπορεί να έχουν σε 12 -15 χρόνια από σήμερα οι δημοσιεύσεις που κάνεις τώρα; |
Για παράδειγμα, ότι ο μελλοντικός σου εργοδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια πληροφορία βρει για σένα και το παρελθόν σου στο διαδίκτυο… Το ίδιο και ο μελλοντικός σου σύντροφος, φίλος αλλά και τα ίδια σου τα παιδιά ή τα εγγόνια…
Είσαι σίγουρος ότι οι απόψεις σου θα παραμείνουν πάντα οι ίδιες; |
Καταστάσεις, παρέες, γνώμες για τις οποίες «περηφανεύεσαι» σήμερα, και στις οποίες έδωσες δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου, μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση αύριο…
Το δικαίωμα στη «λήθη», όσον αφορά τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, είναι το να μπορούμε να «διαγράφουμε» μέρος του παρελθόντος μας από το διαδίκτυο… Κι όμως, δεν είναι πάντα δυνατόν κάποιος να σβήσει φωτογραφίες ή άλλες πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί σε κάποια ιστοσελίδα. Γιατί μπορεί τα δεδομένα αυτά να έχουν περιληφθεί ήδη και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες, αλλά και να είναι διαθέσιμα μέσω μηχανών αναζήτησης, όπως το Google…
Γενικά έχουμε το δικαίωμα να ζητούμε διαγραφή δεδομένων μας (π.χ. σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή ακόμα και στη Google, αν δεν θέλουμε να εμφανίζονται συγκεκριμένες σελίδες ως αποτέλεσμα αναζήτησης με το όνομά μας – βλ. https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf&hl=en&rd=1&pli=1 ). Είναι σημαντικό να ξέρουμε το δικαίωμά μας αυτό και να το αξιοποιούμε. Όμως, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτό: ακόμα και αν «κατέβει» κάθε πληροφορία που μας ενοχλεί, ποτέ δεν ξέρουμε ποιοι ήδη την έχουν δει…
…γι’ αυτό … «πριν δημοσιεύσεις, σκέψου»! |
Τα δεδομένα των άλλων…
Κάποιες φορές μπορεί να αναρτάς πληροφορίες για άλλα άτομα στο διαδίκτυο (π.χ. σε κάποια ιστοσελίδα, ιστολόγιο – blog, υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης), όπως φωτογραφίες των φίλων σου από εκδρομές και πάρτυ ή βίντεο που τράβηξες με το κινητό σου.
Θυμήσου ότι για να το κάνεις αυτό πρέπει οπωσδήποτε να έχεις πάρει προηγουμένως την έγκριση (ή αλλιώς τη συγκατάθεση) των ατόμων αυτών! |
Για παράδειγμα για να προχωρήσεις στην ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο στο προφίλ σου στο Facebook πρέπει να έχεις τη συγκατάθεση αυτών που απεικονίζονται!
Δεν έχει σημασία το αν αναφέρεις και το όνομά τους με τη δημοσίευση των φωτογραφιών ή όχι:πρέπει πάντα να έχεις πάρει την έγκρισή τους. |
Πρόσεξε ότι ακόμα και αν έχεις πάρει έγκριση τη στιγμή της δημοσίευσης είσαι υποχρεωμένος να διαγράψεις κάθε φωτογραφία/βίντεο/πληροφορία για κάποιον όταν αλλάξει γνώμη και στο ζητήσει.
Ας μην είμαστε όμως και υπερβολικοί… όταν έχεις κάποια φωτογραφία με την οποία απαθανάτισες ένα γεγονός, π.χ συναυλία, παρέλαση, αθλητική δραστηριότητα, και στην οποία εμφανίζονται πρόσωπα στο «φόντο» που δεν «φαίνονται» καθαρά, τότε μπορείς να την αναρτήσεις, προσέχοντας πάντα το πού και το πώς…
Εσύ, ως … αρχισυντάκτης
Κάποιες φορές μπορεί εσύ ο ίδιος/η ίδια να συντονίζεις τις πληροφορίες που «ανεβάζουν» άλλοι στο διαδίκτυο, π.χ. ως διαχειριστής περιεχομένου κάποιας ιστοσελίδας ή ενός ιστολογίου (blog) ή ενός ηλεκτρονικού φόρουμ (forum).
Μπορείς να φανταστείς το ρόλο σου ως τον αντίστοιχο του «αρχισυντάκτη» ενός εντύπου.
Σκέψου καλά τι επιτρέπεις να δημοσιευτεί: χωρίς να «λογοκρίνεις» αυθαίρετα το περιεχόμενο των όσων γράφονται θα πρέπει να ορίσεις το «ύφος», το περιεχόμενο και να ενημερώσεις τους υπόλοιπους… «συντάκτες» κατάλληλα για τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης της ιστοσελίδας, ιστολογίου, φόρουμ, κλπ. Για παράδειγμα μπορείς να ζητάς από όσους συμμετέχουν στις συζητήσεις να μη χρησιμοποιούν υβριστική γλώσσα, να μην αποστέλλουν πληροφορίες ρατσιστικού ή ξενοφοβικού περιεχομένου και μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα άλλων προσώπων χωρίς αυτά τα πρόσωπα να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.
Οι αριθμοί μιλούν…
Στην Ευρώπη, τo 9% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών έπεσαν θύματα παράνομης χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο.
Πηγή: Έρευνα του Δικτύου «EU Kids Online» (2011)
Στη Νορβηγία, το 23% των νέων μεταξύ 8 και 18 έτυχε να δουν φωτογραφίες και άλλα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο χωρίς την έγκρισή τους. Το 41% αυτών ήταν μεταξύ 17 και 18 ετών. Το 25% των νέων της ίδιας κατηγορίας (17–18 ετών) παραδέχεται ότι έχει δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και βίντεο στα οποία εμφανίζονται άλλα πρόσωπα, χωρίς την έγκρισή τους.
Σε άλλη έρευνα μεταξύ νέων, το 2007 περισσότεροι από ένας στους οκτώ βρήκαν «κακή» πληροφορία γι’ αυτούς στο διαδίκτυο.
Έχει συμβεί…
«Ανακάλυψε την εικόνα της σε ιστοσελίδα ναζιστικού περιεχομένου»
Ένα κορίτσι δημοσίευσε φωτογραφίες της σε μία ιστοσελίδα μέσω της οποίας γνώριζε συχνά φίλους με χόμπυ τη φωτογραφία. Λίγους μήνες αργότερα βρήκε τη φωτογραφία της σε μία ρατσιστική ιστοσελίδα, με τίτλο «Νορβηγικές ομορφιές» όπου υπήρχαν φωτογραφίες από 122 κορίτσια και το κείμενο έγραφε «εικόνες για όσους αγαπούν την νορβηγική φυλή… ». Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες τις είχαν πάρει από την ιστοσελίδα τη σχετική με τη φωτογραφία… καμία από τις κοπέλες δεν ήξερε κάτι για αυτό…
«Πόζες στο… ΥouΤube»
Μια 14-χρονη κοπέλα πόζαρε για τον φίλο της μπροστά από μία διαδικτυακή κάμερα (webcam). Δύο εβδομάδες αργότερα, όλοι μπορούσαν να την δουν στο YouTube. Αυτό που ξεκίνησε σαν αθώα πλάκα είχε μετατραπεί σε εφιάλτη για το κορίτσι. Σε 19 ώρες, το βιντεάκι είχαν δει 600 άνθρωποι!
«Το blog δεν ξεχνάει»
Στο προσωπικό της blog μια έφηβη κοπέλα δημοσίευε τακτικά τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της σχετικά με προβλήματα εφηβείας, π.χ το σοβαρό για εκείνη τότε πρόβλημα ακμής. Χρόνια αργότερα, κάνει μία σοβαρή σχέση… επιλέγει να είναι «φειδωλή» στις περιγραφές που κάνει για τα εφηβικά της χρόνια… μέχρι που ο σύντροφός της ανακαλύπτει στο διαδίκτυο τις παλιές της αναρτήσεις σχετικά με τα θέματα που είχε ως έφηβη… Εκείνη έρχεται σε αμηχανία, ντρέπεται…
Πηγή: Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Συμβουλές
-
Όταν δημοσιεύεις πληροφορίες που σε αφορούν στο διαδίκτυο προσπάθησε να προστατεύεις τα προσωπικά σου δεδομένα και να μην ανακοινώνεις σε όλο τον κόσμο αυτά που δεν θα έλεγες σε κάποιον αν τον είχες πρόσωπο με πρόσωπο! Να θέτεις στον εαυτό σου τις ίδιες ερωτήσεις όπως αυτές που θέτεις στον «πραγματικό κόσμο»: θα ήθελες αυτές τις πληροφορίες να τις μάθουν όλοι οι φίλοι σου, οι καθηγητές σου, οι γονείς σου;
-
Να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι ο κυρίαρχος των πληροφοριών που δημοσιεύεις στο διαδίκτυο. Οπότε ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείς είναι να προσέχεις τι δημοσιεύεις.
-
Να διαβάζεις προσεκτικά τους «όρους χρήσης» πριν εγγραφείς ή πριν «ανεβάσεις» πληροφορίες σε ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά φόρα, ιστολόγια, ή υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να σου φαίνεται «βαρετό», αλλά είναι πολύ σημαντικό!
-
Να «μετράς τα λόγια σου» σε ιστολόγια, ηλεκτρονικά φόρα, κοινωνικά δίκτυα, κτλ. Φρόντισε να διατυπώνεις τα μηνύματά σου με τρόπο που να γίνονται κατανοητά και εκτός του πλαισίου συζήτησης (π.χ αν αστειεύεσαι για κάτι, να το λες καθαρά!). Προσπάθησε να διατηρείς ένα σωστό επίπεδο στη γλώσσα που χρησιμοποιείς χωρίς υβριστικά σχόλια για τους υπόλοιπους χρήστες. Αν είσαι διαχειριστής μιας τέτοιας ιστοσελίδας, ενημέρωσε σχετικά τους «συντάκτες» σου.
-
Να αποφεύγεις να δημοσιεύεις φωτογραφίες σου ή βίντεο που θα μπορούσαν να γίνουν «ενοχλητικά».
-
Να μην δημοσιεύεις περιεχόμενα που μπορεί να ενοχλήσουν κάποιον, ούτε φωτογραφίες και βίντεο χωρίς έγκριση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προσπάθησε να μπεις στη θέση αυτού του προσώπου και να φανταστείς τις συνέπειες… Σκέψου πόσο εύκολο είναι να γίνεις από «θύτης» «θύμα»…
-
Να επαληθεύεις τακτικά τι είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο σχετικά με εσένα (π.χ. βάλε το ονοματεπώνυμο σου σε μια μηχανή αναζήτησης για να δεις τι πληροφορίες θα «φέρει» για εσένα).
- Να χρησιμοποιείς εάν είναι δυνατόν ένα ψευδώνυμο κατά την εγγραφή σου σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά φόρα που θα το επικοινωνείς μόνο σε κοντινούς σου ανθρώπους.
Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Σε περίπτωση που θέλεις να σβηστεί κάποια πληροφορία για σένα από το διαδίκτυο, πρώτα προσπάθησε να απευθυνθείς στο πρόσωπο που δημοσίευσε την πληροφορία.
Αν δεν ικανοποιηθείς, τότε προσπάθησε να απευθυνθείς στον πάροχο της υπηρεσίας μέσω της οποίας έγινε η δημοσίευση (δηλ. σε αυτόν που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα).
Αν και πάλι δεν γίνει δεκτό το αίτημά σου τότε επικοινώνησε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να σε συμβουλέψουμε σχετικά.
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Λ. Κηφισίας 1-3, T.K. 115 23 Αθήνα, Τηλ: 210-6475600 & Φαξ: 210-6475628, email: contact@dpa.gr |
ΠΗΓΗ:Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα